Najpopularniejsze potrawy Japończyków

Zapomnijmy o tym, do czego jesteśmy przyzwyczajeni w naszych smakach, jeśli chcemy spróbować kuchni japońskiej, ponieważ ta wielowiekowa kultura poświęciła również wiele na sztukę kulinarną, uważana jest m.in. za jedną z najzdrowszych diet na świecie, m.in. obecność świeżych ryb, warzyw i bardzo lekkiego ryżu. Zobaczmy więc razem 10 tradycyjnych dań kuchni japońskiej, które sprawią, że poleci Ci na nie ślinka.

  • Sushi i sashimi
    Do tej pory godło Japonii, nie tylko typowej kuchni, są one bardziej znane niż flaga. Pierwsze to tłuczone kulki ryżowe, podawane z surową rybą – ale też gotowane. Oczywiście istnieje wiele odmian, z różnymi składnikami i kompozycjami. Jak jeść? Zanurz roladkę sushi w sosie sojowym, odważniejsi mogą też doprawić odrobiną wasabi lub karmelizowanym imbirem. Sashimi to najprostsze danie z surowej ryby wśród japońskich specjałów: to rybne carpaccio o grubości nie większej niż pół centymetra. Główne składniki? Łosoś, tuńczyk i makrela, ale także dorada, okoń morski i wiele innych.
  • Zupa miso
    Wśród tradycyjnych japońskich przepisów zupa miso zajmuje uprzywilejowane miejsce. Trochę jak nasz rosół, każda rodzina zachowuje swój własny przepis, z tymi akcentami, które odróżniają ją od wszystkich innych. Miso to sfermentowana pasta sojowa, wywar, tofu, różne warzywa, takie jak por, wodorosty, marchew, grzyby, ale także białko, takie jak ryby, owoce morza i wiele innych, aby stworzyć zaskakującą i smaczną zupę.
  • Okonomiyaki
    Trochę niszowy produkt wśród japońskich dań, ale z pewnością zasługuje na zainteresowanie. Jest to rodzaj grillowanego omleta, do którego można dosłownie dodać to, co wolisz, dosłowne tłumaczenie brzmi: „co chcesz grillować”.
  • Onigiri
    Niewiele osób wie, że to typowe danie kuchni japońskiej należy do najstarszych, prawdopodobnie pochodzi z XI wieku i było typowym posiłkiem samurajów podczas wojny. Powód? Być może dlatego, że wygodnie było jeść nawet bez pałeczek i stołu, na którym można się oprzeć: to rodzaj trójkątnych klopsików nadziewanych różnymi składnikami, mięsem, rybą czy jajkami.
  • Tempura
    To słynne danie kuchni japońskiej, orientalna technika smażenia pokrojonych w paski warzyw, krewetek lub kalmarów. Swoją niezwykłą i szczególną lekkość uzyskuje się dzięki cieście, w którym maczane są składniki. Aby uzyskać idealne ciasto, wystarczy zmieszać zimną wodę gazowaną i mąkę, może być też ryż. Oryginalny przepis jest bardzo prosty, ale wielu dodaje również inne składniki, takie jak żółtko jajka, szczyptę sody oczyszczonej i szczyptę cukru.

Więcej przeczytasz w artykule: Jakie są najpopularniejsze japońskie potrawy?