- Oslo - co zwiedzać? Przewodnik po największych atrakcjach stolicy Norwegii
- Najciekawsze atrakcje dla dzieci w Krakowie
- Apulia – ukryty skarb południowych Włoch: Co warto zobaczyć w Apulii?
- Cypr: Co zobaczyć na wyspie Afrodyty? Przewodnik po najciekawszych miejscach
- Tajemnice, przygoda i historia czekają na Ciebie na Matfel.pl
Potrawy kuchni koreańskiej
Tradycyjna kuchnia koreańska bogata jest w ostre przyprawy i bardzo wyraziste smaki. Podstawą większości posiłku, podobnie jak w innych krajach Dalekiego Wschodu, jest biały ryż lub makaron, mięso oraz warzywa, czyli zdrowie na talerzu. Do najpopularniejszych dań koreańskich należą:
• Kimchi (김치)
Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które zazwyczaj pełni rolę przystawki lub składnika innej potrawy. Kimchi jest odpowiednikiem polskiej fermentowanej kiszonej kapusty z dodatkiem imbiru i czosnku, dzięki czemu uzyskuje pikantny wyrazisty smak.
• Jajangmyeon (자장면)
Jajangmyeon jest to makaron podawany z sosem z czarnej fasoli, wieprzowiną oraz warzywami. Czas przygotowania tego dania jest bardzo krótki. Jajangmyeon jest traktowany jako rodzaj koreańskiego fastfooda i bardzo często można go zakupić w budkach z jedzeniem na ulicy.
• Bulgogi (불고기)
Jedno z najpopularniejszych dań koreańskich. Bulgogi jest to rodzaj grillowanej wołowiny w marynacie na którą składają się czosnek, cebula, sezam i spora ilość sosu sojowego. Podawane jest często w towarzystwie soju (koreański alkohol) lub sake (japoński alkohol).
• Japchae (잡채) – jest to makaron szklany z warzywami. Jest to jedno z popularniejszych dań głównych w kuchni koreańskiej. Japchae przygotowywane jest przy pomocy smażonego makaronu dangmyeon, chudej wieprzowiny, grzybów shitake, prażonego sezamu oraz warzyw. Do makaronu z warzywami dodawany jest sos, który powstaje przy zmieszaniu oleju sezamowego oraz sosu sojowego. Istnieje wiele różnych wariacji tej potrawy.
• Tteokbokki (떡볶이)
Tteokbokki jest to danie kojarzone z koreańską kuchnią uliczną, można kupić je na niemal każdym straganie ulicznym czy bazarze). Są to ciasteczka ryżowe z ostrym wyrazistym sosem (najczęściej przyrządzanym na bazie curry lub sosu sojowego).
• Kimbap (김밥)
Ta tradycyjna potrawa koreańska bardzo przypomina japońskie sushi, jednakże różni się od niego kilkoma podstawowymi szczegółami. Kimbap opiera się przede wszystkim na warzywach, bardzo często dodawane jest do niego również kimchi. Sushi i kimbap różnią się także rodzajem stosowanego ryżu. Koreańczycy nie przepadają za używaniem surowej ryby, dlatego do kimbapu najczęściej dodają grillowane mięso lub wędzoną/smażoną/grillowaną rybę.